hoe fiets op fietsendrager zetten

Hoe Fiets op Fietsendrager Zetten: Stap Voor Stap Gids!

Geschreven door: Rick

|

|

Tijd om te lezen 5 min

Het correct plaatsen van een fiets op een fietsendrager is essentieel voor een veilige en stabiele rit. Controleer de draagcapaciteit van de fietsendrager zoals drager vermeld in de handleiding of op een sticker op de drager. Volg onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat je fiets goed bevestigd is en veilig vervoerd kan worden.

 1. Fietsendrager Plaatsen: Begin met het bevestigen van de fietsendrager op je auto volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de drager stevig vastzit en geschikt is voor het type fiets dat je wilt vervoeren. Controleer of de fietsendrager goed bevestigd is aan de achterklep of dakdragers van je auto.

 2. Fiets op de Fietsendrager Plaatsen: Plaats de fiets op de drager en zorg ervoor dat de wielen stevig vastzitten. Gebruik straps en klemmen om de fiets vast te zetten, zodat deze niet kan bewegen tijdens het rijden. Let op scherpe delen die kunnen uitsteken en zorg ervoor dat deze geen schade aanrichten.

 3. Bevestigen van Meerdere Fietsen: Als je meerdere fietsen vervoert, begin dan met de zwaarste fiets aan de kant die het dichtst bij de auto staat. Dit helpt bij het behouden van de stabiliteit en voorkomt overbelasting van de drager. Plaats daarna de lichtere fietsen en zorg ervoor dat alle fietsen stevig vastzitten met straps en klemmen.

 4. Controleer de Bevestigingen: Controleer regelmatig of alle bevestigingen nog stevig vastzitten, vooral tijdens lange ritten. Dit voorkomt dat de fietsen losraken en zorgt voor een veilige reis.

 5. Gebruik van Verlichting en Witte Kentekenplaat: Als de fietsen de achterlichten of het kenteken van je auto bedekken, gebruik dan een witte kentekenplaat en geïntegreerde verlichting op de drager. Dit zorgt ervoor dat je aan de wettelijke eisen voldoet en veilig de weg op kunt.


Verschil E-bikes en Normale Fiets Plaatsen op Een Fietsendrager

Het vervoeren van een e-bike vereist extra aandacht vanwege het gewicht en de specifieke kenmerken van elektrische fietsen. Het fietsendrager bevestigen is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat de drager stevig aan de auto is gemonteerd en de fietsen veilig kunnen worden vervoerd. Het verschil tussen het plaatsen van een gewone fiets en een elektrische fiets op een fietsendrager kan aanzienlijk zijn. Hieronder lees je wat de belangrijkste verschillen zijn en waar je op moet letten bij het vervoeren van e-bikes.


Normale Fiets op een Fietsendrager Plaatsen

Bij het plaatsen van een normale fiets op een fietsendrager volg je meestal deze stappen:

 1. Fietsendrager Plaatsen: Bevestig de fietsendrager stevig aan de auto. Dit kan op de trekhaak, achterklep of dakdragers, afhankelijk van het type drager.

 2. Fiets Bevestigen: Plaats de fiets op de fietsendrager en zorg ervoor dat de wielen goed vastzitten met straps en klemmen. Wanneer je de fietsendrager plaatst, gebruik dan ook spanbandjes om de fiets op de juiste manier te positioneren en vast te maken. Let erop dat er geen scherpe delen uitsteken die schade kunnen veroorzaken.

 3. Controle van Bevestigingen: Controleer of alle bevestigingen stevig vastzitten en dat de fiets niet kan bewegen tijdens het rijden. Dit zorgt voor een veilige en stabiele rit.


Elektrische Fiets op een Fietsendrager Vervoeren en Bevestigen

Bij het vervoeren van een elektrische fiets moet je rekening houden met extra factoren:

 1. Geschikte Fietsendrager Kiezen: Zorg ervoor dat de fietsendrager geschikt is voor het vervoeren van e-bikes en het maximale draagvermogen aankan. Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen, dus de drager moet robuust genoeg zijn.

 2. Bevestigen van de Drager: Bevestig de drager stevig aan je auto en let hierbij op de maximale kogeldruk om overbelasting te voorkomen. De kogeldruk is de maximale verticale belasting die de trekhaak of bevestigingspunten kunnen dragen, inclusief de drager en de fiets. Zorg ervoor dat je de trekhaak niet zwaar belast door het gewicht van de fietsen plus de fietsendrager binnen de limieten te houden.

 3. Fiets Bevestigen: Plaats de e-bike op de drager en zorg ervoor dat zowel de wielen als het frame goed vastzitten met extra straps en klemmen. Dit helpt om de zwaardere fiets stabiel te houden tijdens het vervoer.

 4. Plaatsen van de Zwaarste Fiets: Als je meerdere fietsen vervoert, plaats dan de zwaarste fiets (meestal de e-bike) het dichtst bij de auto. Dit zorgt voor betere stabiliteit en voorkomt overbelasting van de drager.

 5. Gebruik van Verlichting en Kentekenplaat: Gebruik een witte kentekenplaat en extra verlichting als de fietsen de achterlichten of het kenteken van je auto bedekken. Dit zorgt voor veiligheid en naleving van de wettelijke voorschriften.

 6. Regelmatige Controle: Controleer regelmatig de bevestigingen tijdens lange ritten om ervoor te zorgen dat alles nog stevig vastzit. Dit is extra belangrijk bij e-bikes vanwege hun gewicht.

Normale Fiets op een Fietsendrager Plaatsen

Samenvatting en Meer Informatie

Een fietsendrager zonder trekhaak is een praktische oplossing voor het vervoeren van fietsen, inclusief e-bikes en zware elektrische fietsen. Het is belangrijk om de fietsendrager correct te monteren en de fietsen stevig vast te zetten met straps en klemmen. Let op de maximale kogeldruk en zorg ervoor dat scherpe delen niet uitsteken. Voor het vervoeren van meerdere e-bikes is het cruciaal om de juiste fietsendrager te kiezen die voldoende draagvermogen heeft. Regelmatig controleren van de bevestigingen tijdens de rit zorgt voor extra veiligheid. Wil je meer weten over de fietsdragers? Bekijk dan ons uitgebreide artikel over Hoe hard mag je met een fietsendrager? En Bekijk ook de top 10 fietsendragers op Bol.

Veelgestelde Vragen Over Fietsdragers:

Wat is de maximale kogeldruk voor mijn fietsendrager?

De maximale kogeldruk varieert per auto en fietsendrager. Raadpleeg de handleiding van je auto en de specificaties van de fietsendrager om de maximale kogeldruk te bepalen. Overschrijd deze niet om schade te voorkomen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn fietsen beschadigen tijdens het vervoer?

Om schade te voorkomen, zet je de fietsen goed vast met straps en klemmen. Zorg ervoor dat scherpe delen niet uitsteken en gebruik eventueel beschermende materialen op de contactpunten. Controleer regelmatig de bevestigingen tijdens de rit.

Welke fietsendrager is geschikt voor twee e-bikes?

Kies een fietsendrager met een hoog draagvermogen en robuuste bevestigingen die specifiek ontworpen zijn voor e-bikes. Let op de maximale belasting en de geschiktheid voor elektrische fietsen.

Hoe bevestig ik een fietsendrager op een auto zonder trekhaak?

Gebruik een fietsendrager die je op de achterklep of dakdragers kunt monteren. Volg de instructies van de fabrikant voor een veilige en stabiele bevestiging zonder trekhaak. Voor meer informatie over: "Hoe werkt een fietsendrager zonder trekhaak?" Bekijk dan ons uitgebreide artikel hier over!

Zijn er speciale regels voor het vervoeren van elektrische fietsen?

Ja, elektrische fietsen zijn zwaarder en vereisen een drager met een hoog draagvermogen. Zorg ervoor dat de drager stevig bevestigd is en dat de fietsen goed vastzitten. Gebruik verlichting en een witte kentekenplaat als de fietsen de achterlichten of het kenteken bedekken.