Is verlichting op een fietsendrager verplicht?
|
|
Tijd om te lezen 3 min
|
|
Tijd om te lezen 3 min
Veiligheid is cruciaal bij het vervoeren van fietsen met de auto. Een essentieel hulpmiddel hierbij is de fietsendrager, een apparaat dat achter op een auto wordt gemonteerd om een of meer fietsen veilig te vervoeren. In deze blogpost gaan we dieper in op de vraag: "is verlichting op een fietsendrager verplicht". Wat voor verlichting fietsendrager kun je gebruiken en zijn fietsendragers uitgerust met deze verlichting? Lees snel verder om tot al je antwoorden te komen.
In veel landen, waaronder Nederland, is het verplicht om verlichting op de fietsendrager te hebben als deze de lichten van de auto bedekt. De wet vereist dat de achterlichten, remlichten en richtingaanwijzers van het voertuig te allen tijde zichtbaar moeten zijn. Dit betekent dat als fietsen of de drager zelf deze lichten blokkeren, de drager uitgerust moet zijn met een eigen verlichtingssysteem dat deze functies overneemt. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van zowel nationale als eventuele regionale regelgevingen, aangezien deze kunnen verschillen.
Wanneer je fietsendrager en de daarop geladen fietsen de verlichting van je auto blokkeren, zijn de volgende soorten verlichting verplicht:
Twee rode achterlichten
Twee rode remlichten
Twee rode reflectoren
Twee amberkleurige richtingaanwijzers
Gelukkig zijn op moderne fietsendragers deze typen verlichting vaak al geïntegreerd. Volgens artikel 5.18.7 sub e van de regeling voertuigen is dit verplicht.
Verlichting op een fietsendrager verhoogt de zichtbaarheid van het voertuig, vooral in het donker of bij slecht weer, waardoor zowel de veiligheid van de bestuurder als van andere weggebruikers wordt verhoogd. Goede verlichting helpt andere bestuurders te zien dat je extra lading draagt en kan de afstand en de snelheid waarop ze naderen beïnvloeden, wat de kans op aanrijdingen vermindert. Voorbeelden uit de praktijk tonen aan dat veel ongelukken op de weg voorkomen hadden kunnen worden als de juiste verlichtingsmaatregelen waren genomen.
Er zijn verschillende soorten verlichtingssystemen beschikbaar voor fietsendragers. Deze systemen kunnen variëren van eenvoudige, losse lichtbalken die je aan de achterkant van de drager bevestigt, tot geïntegreerde systemen die permanent op de drager zijn gemonteerd. De keuze tussen een permanent of een tijdelijk systeem hangt vaak af van de frequentie van gebruik en het type voertuig. Permanente systemen zijn ideaal voor frequente gebruikers omdat ze robuuster zijn en minder snel vergeten worden. Tijdelijke systemen kunnen handig zijn voor incidenteel gebruik en zijn vaak makkelijker te installeren.
De meeste fietsendragers hebben geen losse verlichting nodig, de rode achterlichten zitten vaak als led verlichting op de fietsendragers gemonteerd.
Bovendien kun je bij het niet naleven van deze regels een boete riskeren van ten minste 140 euro. Deze specifieke overtreding is vastgelegd in Artikel 5.2.1, lid 5, van de Regeling voertuigen. Zorg er tevens voor dat je kentekenplaat goed zichtbaar is, het kan namelijk zijn dat de fietsen je kentekenplaat van je auto blokkeert. Je kunt dan kiezen voor een witte kentekenplaat op de gekozen fietsendrager. Dit geldt voor zowel fietsendragers op de trekhaak als achterop de caravan en elke andere aansluiting.
Kies het juiste verlichtingssysteem: Afhankelijk van je fietsendrager en de frequentie van gebruik, kies je voor een permanent of een tijdelijk verlichtingssysteem.
Lees de handleiding: Voordat je begint, lees altijd de installatiehandleiding van zowel de fietsendrager als het verlichtingssysteem zorgvuldig door.
Monteer de lichtbalk: Bevestig de lichtbalk aan de achterzijde van de fietsendrager. Zorg ervoor dat de lichten goed zichtbaar zijn en niet worden geblokkeerd door de fietsen.
Sluit de verlichting aan: Sluit de elektrische bedrading aan op het bestaande elektrische systeem van je auto. Veel systemen gebruiken een standaard 7-polige of 13-polige stekker die direct in de auto kan worden gestoken.
Controleer alle functies: Test alle verlichtingsfuncties (remlichten, richtingaanwijzers, achterlichten) om er zeker van te zijn dat alles correct functioneert.
Zorg voor stevige bevestiging: Verlichtingsapparatuur moet stevig worden bevestigd om trillingen en losraken tijdens het rijden te voorkomen.
Waterdichte connectoren: Gebruik waterdichte connectoren voor de elektrische bedrading om problemen door vocht te vermijden.
Regelmatige inspecties: Controleer regelmatig of de verlichting nog stevig vastzit en of er geen beschadigingen of slijtage zijn.
Moet de verlichting altijd aan zijn? Ja, als je fietsendrager in gebruik is en het de achterlichten van je auto bedekt, moet de verlichting altijd aan zijn om te voldoen aan de verkeersveiligheidseisen.
Wat als de verlichting van de auto zelf geblokkeerd wordt door de fietsen? In dit geval is het wettelijk verplicht om een verlichtingssysteem op de fietsendrager te hebben dat de geblokkeerde verlichting vervangt.